Patiëntenvoeding

Sinds februari 2021 is OLVG bezig met de uitrol van het nieuwe voedingsconcept “HEerlijk” in samenwerking met FoodforCare. Hierin is OLVG van drie grote maaltijden op een dag naar zes kleinere maaltijden gegaan. Hierbij ligt de focus op het stimuleren van patiënten om meer te eten door de kleinere, eiwit verrijkte gerechten. Dit doen de voedingsassistenten door de manier van presenteren en het aanbieden van de maaltijden.

Zoals beschreven in de vorige patiëntvoeding blog zijn 15% van de patiënten op opnamedag al ondervoed. Daar bovenop komt dat door een gebrek aan beweging en een tekort aan eiwitten en calorieën, patiënten tot wel 25% aan spiermassa kunnen verliezen. Dit heeft als gevolg dat het voor patiënten langer duurt om aan te sterken en liggen zij langer in het ziekenhuis dan nodig is.

Een grote verbetering die OLVG en FoodforCare willen bereiken is het verlagen van de ‘food waste’. De food waste is bij het oude concept ca.33%. Het doel binnen het nieuwe concept is maximaal  5%. De voordelen hiervan zijn legio – benader ons eenvoudig om te weten hoe we dit hebben bereikt. 

Over de periode van eind november 2020 tot eind januari 2021 hebben wij de 0-meting over de patiënttevredenheid uitgevoerd binnen OLVG. Hierbij hebben we gevraagd wat gasten van de smaak en de presentatie van het eten vonden, maar ook naar de service die de voedingsassistenten bieden.

Vanaf het begin van de uitrol (eind januari 2021) tot het einde van de uitrol in augustus 2021 zijn wij bezig met de 1-meting patiënttevredenheid. Hierbij stellen wij dezelfde vragen als tijdens de 0-meting om te kijken hoe succesvol het nieuwe concept is.

De resultaten (tot nu toe) laten zien dat er op alle vlakken verbeteringen zijn gemaakt. Een belangrijk onderdeel van het nieuwe voedingsconcept is de presentatie van de gerechten (zien doet eten) die ook de hoogste scores levert.

Door middel van de resultaten van de 1-meting zullen er verbeteracties starten om het voedingsconcept naar het hoogst mogelijke niveau te brengen.

Mocht je meer willen weten over de uitrol of het nieuwe concept “HEerlijk” neem dan contact op met SiR Goodwill.

Sociale netwerken

Contact

Bisschop Romerostraat 13
1447 ZV Purmerend
M +31(0)6 29 45 19 48
E pien@sirgoodwill.org