HEerlijk: het nieuwe voedingsconcept
voor patiënten bij OLVG

Sebastiaan de Bast

SiR Goodwill faciliteert in de beleving en verbinding met patiënten door te meten en verbeteren. Een goede relatie vormt een enorme stimulans in het verloop van het herstel met een kortere ligduur als gevolg. Het één kan niet zonder het ander en ook hier gaan voeding en service dan ook hand in hand.

Vanaf februari is OLVG druk bezig met de uitrol van het nieuwe concept. Met zes kleinere en gezonde gerechten worden patiënten verleidt om meer te gaan eten waardoor zij sneller herstellen. In deze blog leest u waarom aandacht voor voeding zo belangrijk is voor de gezondheid van patiënten en hoe OLVG haar concept implementeert.

Ondervoeding en spiermassaverlies

Voor een gemiddeld persoon weten we wat de dagelijkse energie en eiwitbehoeften zijn. Maar hoe zit dit bij zieke mensen die onderweg hun eetlust zijn verloren, laat staan actief bewegen? Uit onderzoek blijkt dat tijdens de opnamedag al 15% van alle patiënten ondervoed is. Daarbij komt kijken dat door een gebrek aan beweging en een tekort aan eiwitten en calorieën, patiënten tot wel 25% aan spiermassa kunnen verliezen. Dit heeft als gevolg dat het voor patiënten langer duurt om aan te sterken en liggen zij langer in het ziekenhuis.
Dit is dus een duidelijk probleem.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat patiënten in de ergste gevallen wel 2,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig hebben. Terwijl een gezond persoon aan ongeveer 0,7 gram eiwit genoeg heeft. Niet alleen tijdens de opname, maar ook tijdens thuisherstel zijn voldoende eiwitten van enorm belang. Met een normaal dieet kom je niet aan deze hoeveelheden en daarom begint de focus op een zo goed mogelijk herstel al vanaf de eerste dag, veelal begeleid door diëtisten. Om ondervoeding en spiermassa verlies tegen te gaan is het tijd dat voeding niet langer als bijrol wordt gezien maar centraal staat in het herstel van de patiënt.

Zien doet eten

Onder de naam ‘HEerlijk’ wil OLVG aantrekkelijke gezonde gerechten serveren die patiënten stimuleren om meer te gaan eten. Het nieuwe systeem sluit beter aan op de wensen en behoeften van de patiënt. Ook worden ze gestimuleerd om het bed uit te komen om te eten, zodat ze gemotiveerd worden om in beweging te komen.
In samenwerking met o.a. Food For Care is er veel aandacht besteed aan de presentatie en samenstelling van de 
gerechten.

Zes keer per dag komen de voedingsassistenten met behulp van compacte serveerwagens bij de patiënten aan bed om de maaltijden te presenteren. Door middel van e-learning en trainingen zijn zij zich bewust van het belang van hun adviserende rol binnen het concept.

De dag begint met een vertrouwd ontbijt bestaande uit brood met verschillende soorten beleg, zuivel en een gekookt ei. Vervolgens vullen verse smoothies de broodnodige eiwitten aan. De lunch bestaat uit een frisse salade, sandwiches en soep en in de namiddag kan de patiënt kiezen uit gezonde zoete of hartige snacks. Waar patiënten voorheen ‘s ochtends al moesten kiezen wat ze in de avond wilden eten, krijgen ze door het nieuwe concept de mogelijkheid om dit een uur van tevoren te doen. Dit levert een positieve bijdrage aan de eetlust en de beleving. Als afsluiting van de dag is er nog ruime keuze tijdens de dessert ronde. Alle gerechten kunnen gegeten worden met een vork en de uitstraling van de service heeft veel weg van een restaurant.

Meten, weten, verbeteren

Nadat een auto de fabriek uitrolt kent het vele periodieke beurten. Er wordt vaak gepoetst, onderdelen worden vervangen en het logboek wordt nauwkeurig bijgehouden. Zo begeleid SiR Goodwil ook binnen OLVG. Het nieuwe voedingsconcept ‘HEerlijk’ wordt continu bijgeschaafd op basis van de vele metingen die we verrichten. Op deze manier zorgen we ervoor dat patiënten centraal staan in de verbetering en hoe de medewerkers het werken met

het nieuwe concept ervaren.
HEerlijk is Eerlijk, iedereen verdiend een heerlijke maaltijd!

Bronnen:

Stuurgroep ondervoeding, 2015. 15% van de patiënten in het ziekenhuis bij opname ondervoed – Stuurgroep ondervoeding. [online] Stuurgroep ondervoeding. Available at: <https://www.stuurgroepondervoeding.nl/15-patienten-ziekenhuis-opname-ondervoed>

Haan, de, N., 2019. Voeding en beweging bevorderen herstel patiënt. [online] Amc.nl. Available at: <https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/voeding-en-beweging-bevorderen-herstel-patient.htm>

Undernutrition screening survey in 564.063 patients (pdf) in: American Journal of Clinical Nutrition (9 maart 2016)

Sociale netwerken

Contact

Bisschop Romerostraat 13
1447 ZV Purmerend
M +31(0)6 29 45 19 48
E pien@sirgoodwill.org